Energometan

NAZOVITE NAS: 01/3366450
O NAMA ZAKONSKI I ADMINISTRATIVNI OKVIR FAQ KONTAKT KORISNI LINKOVI NOVOSTI REKLAMACIJE JAVNA NABAVA
PRIRODNI PLIN POSTANITE POTROŠAČ PRIKLJUČAK UNUTARNJA PLINSKA INSTALACIJA OPSKRBA PRIRODNIM PLINOM STANJE BROJILA

Djelatnost ENERGO METANA

Najnovijom regulativom na području energetskih djelatnosti koja je posljedica usklađenja s europskim propisima, zahvaćen je i plinski sektor.

Djelatnost koja se je nekad nazivala „distribucijom plina“ dijeli se u dvije djelatnosti; distribuciju plina i opskrbu plinom. Shodno tome poslovni subjekti ovih djelatnosti nazivaju se operator distribucijskog sustava i opskrbljivač prirodnim plinom. Ovisno o broju korisnika, nekadašnji distributeri dužni su samo knjigovodstveno razdvojiti ove djelatnosti ili ih osnovati kao posebne pravne osobe. Pojednostavljeno njihove funkcije su sljedeće:
 

  • operator distribucijskog sustava

Operator distribucijskog sustava ili skraćeno ODS, vlasnik je ili korisnik distribucijskog sustava i nositelj koncesije za distribuciju prirodnog plina . ODS gradi i održava plinski sustav, gradi i održava priključke, nadzire izgradnju i održavanje instalacija prirodnog plina na svom distribucijskom području, upravlja distribucijskim sustavom, očitava plinomjere i dostavlja podatke očitanja opskrbljivaču.
 

  • opskrbljivač prirodnim plinom

Opskrbljivač plinom je u stvari trgovac plinom, koji se koristi prijenosnim kapacitetima distribucijskog sustava da bi krajnjem kupcu isporučio plin. Opskrbljivač, na osnovi očitanja plinomjera obračunava potrošnju i šalje račune kupcima.