Energometan

NAZOVITE NAS: 01/3366450
O NAMA ZAKONSKI I ADMINISTRATIVNI OKVIR FAQ KONTAKT KORISNI LINKOVI NOVOSTI REKLAMACIJE JAVNA NABAVA
PRIRODNI PLIN POSTANITE POTROŠAČ PRIKLJUČAK UNUTARNJA PLINSKA INSTALACIJA OPSKRBA PRIRODNIM PLINOM STANJE BROJILA

Korištenje plina

Plin ima široki spektar primjene i to od potrebe korištenja plina za kuhanje, grijanje do hlađena i razne tehnološke primjene.

Kuhanje
Najčešći oblik upotrebe zemnog plina pri čemu svaki plamenik na kuhinjskim trošilima mora imati osigurač plamena i odgovarajuću sapnicu s otvorima za zrak. Prostor kuhinje ne smije biti manji od 20 m3. Odisne nape ne smiju se ugrađivati u prostore u kojima su i plinska trošila koja zrak za izgaranje uzimaju iz prostora

Toplovodno etažno grijanje
Najčešći oblik grijanja prostora, osobito u stambenim građevinama. Sva potrebna radna, sigurnosna i regulacijska oprema nalazi se u aparatu, zauzima malo prostora i jednostavan je za montažu.

Toplovodno grijanje (zajednička kotlovnica)
Racionalniji način grijanja koji u višestambenim građevinama znači jedno mjesto održavanja opreme, regulacije te očitavanja potrošnje plina i topline kalorimetrima. Najviše se koristi u većim stambenim i poslovnim građevinama.

Toplozračno grijanje
Način grijanja koji se lako kombinira s ventiliranjem prostora i kod kojeg imamo jedan stupanj transformacije energije manje nego kod toplovodnog grijanja – plin izgaranjem direktno zagrijava zrak kojim se grije prostor. Bolji faktor iskorištenja goriva i kvalitetna regulacija grijanja (temperaturom zraka, brojem okretaja ventilatora i položajem prestrujnih rešetki). Najčešće se koristi u poslovnim građevinama.

Kombinacija toplovodnog i zračnog grijanja
Primjena kod objekata koji imaju velike staklene stijene prema vanjskom prostoru, kod bazena, kod objekata koji nemaju prostora za kanale, u skladištima gdje se ne smiju instalirati plinska trošila, te kod objekata gdje se istim sustavom rješava grijanje i hlađenje prostora.

Infracrveno grijanje
Specifično plinsko grijanje koje iskorištava infracrveni spektar toplinskog zračenja s velikim dometom, disperzijom i reflektivnošću. Pogodno za otvorene i poluotvorene radne prostore (praonice), jako visoke hale i poslove kod kojih je bitno da se griju predmeti rada (radioničke hale).

Grijanje potrošne tople vode i tehnološke vode

  • U malim stanovima s malo izljevnih mjesta koja su blizu – kombi aparat grijanje / potrošna topla voda
  • U malim stanovima s malo izljevnih mjesta koja su blizu ako je grijanje riješeno na drugi način (drva, ulje) – protočni aparat za potrošnu toplu vodu
  • Veće građevine ili s više izljevnih mjesta – spremnik potrošne tople vode zagrijavan iz kotlovnice
  • Veće građevine ili s više izljevnih mjesta ako je grijanje riješeno na drugi način – spremnik potrošne tople vode s plamenikom
  • Brzi zagrijač vode za bazene ili mesnu industriju

Hlađenje
Sve češći način korištenja prirodnog plina kod kojeg se jednim uređajem rješava grijanje i hlađenje, može se koristiti zajednička mreža za razvod medija i isti uređaji za distribuciju toplog ili hladnog zraka. Povećana primjena nakon što su proizvođaći konstruirali uređaje manje snage i cijene prihvatljive za široku potrošnju.

Tehnološka primjena
Širok je spektar tehnološke primjene prirodnog plina - prerada voća, pekarska i mesna industrija, grijanje plastenika za uzgoj povrća i cvijeća, sušare, lakirnice, proizvodnja keramike, proizvodnja asfalta, itd.